Hoe maak ik automatisch gebruik van HTTPS?

SSL-certificaten zijn nodig om een beveiligde verbinding op te zetten, hiermee zorg je ervoor dat gegevens die je site uitwisseld met de bezoeker niet door derden uit te lezen zijn. SSL-certificaten worden niet standaard automatisch gebruikt. Je moet dan eerst 'http://' in de adresbalk vervangen door 'https://'. In dit artikel leggen wij uit hoe je ervoor zorgt dat jouw website automatisch gebruikmaakt van 'https://'.

Lees ook: Hoe maak ik een gratis SSL-certificaat aan?

Belangrijk

In dit artikel gebruiken wij een .htaccess-bestand om automatisch gebruik te maken van HTTPS. Wanneer er al een .htaccess-bestand in jouw webruimte staat, plaats je de inhoud die wij in dit artikel bespreken boven alle andere regels.

Stappenplan

Stap 1. Log in op cPanel.

Stap 2. Klik onder de categorie Bestanden op Bestandsbeheer.

Stap 3. Navigeer naar de map van de betreffende domeinnaam. Klik rechtsboven op Instellingen en zet een vinkje voor Verborgen bestanden tonen (dotfiles). Klik op Save.

Stap 4. Als er al een .htaccess-bestand staat, klik er dan op met de rechter muisknop en klik op Edit. Staat er nog geen .htaccess-bestand, klik dan linksboven op + Bestand. Voer als nieuwe bestandsnaam .htaccess in.

Stap 5. Plak de volgende code bovenaan in het .htaccess-bestand:

RewriteEngine On

RewriteCond %{HTTPS} off
RewriteCond %{REQUEST_URI} !^/[0-9]+\..+\.cpaneldcv$
RewriteCond %{REQUEST_URI} !^/\.well-known/pki-validation/[A-F0-9]{32}\.txt(?:\Comodo\DCV)?$
RewriteCond %{REQUEST_URI} !^/\.well-known/acme-challenge/.+$
RewriteRule ^(.*) https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [R=301,L]

Stap 6. Klik rechtsboven op Wijzigingen opslaan. Iedereen die nu geen https:// invoert, wordt automatisch doorverwezen.

Lees ook: Hoe maak ik gebruik van HSTS?