Hoe kan ik een SSL certificaat via AutoSSL krijgen?

Sinds enige tijd hebben we naast Let’s Encrypt nog een methode om gratis SSL-certificaten te kunnen krijgen; AutoSSL. AutoSSL is een feature van cPanel zelf en zorgt ervoor dat je zelf niet meer actief achter je SSL-aanvragen hoeft te gaan.

In dit artikel leggen we uit wat het voordeel van AutoSSL en hoe je een SSL certificaat kunt regelen via AutoSSL. Nadat je dit gedaan hebt kun je https forceren als je website dit zelf nog niet doet.

Lees ook: Hoe maak ik automatisch gebruik van HTTPS?

Wat is AutoSSL?

AutoSSL is een feature van cPanel waarbij ons systeem automatisch een check doet of een domein al een SSL-certificaat heeft. Is dat niet het geval dan wordt er een aangevraagd en vindt er validatie plaats d.m.v. bestandsvalidatie (zelfde als dat Let’s Encrypt doet). Mocht de klant als een SSL-certificaat via AutoSSL hebben en/of het certificaat is via let’s Encrypt verlopen, dan zal AutoSSL een nieuw certificaat en/of het huidige AutoSSL certificaat verlengen.

Wat is het verschil tussen AutoSSL en Let’s Encrypt?

Bij Let’s Encrypt moet je zelf handmatig je certificaat aanvragen/verlengen en bij AutoSSL gaat dat op de achtergrond allemaal automatisch. Daarnaast krijg je bij aanvragen via Let’s Encrypt nog wel eens foutmeldingen en dat is bij AutoSSL veel minder.

Ook heb je standaard op je cloudpakket niet de mogelijkheid om LE te gebruiken (kan wel op verzoek bij support).

Hoe kan ik een certificaat aanvragen?

Shared servers

AutoSSL draait elke nacht via een cronjob en op basis daarvan worden nieuwe certificaten automatisch voor je aangevraagd en/of verlengd. Het is mogelijk om dit process te versnellen door per cPanel account wat je hebt deze check handmatig aan te vragen. Hierbij is het wel van belang dat je DNS al wel naar ons verwijst, want anders zal de bestandsvalidatie van AutoSSL falen en kan het certificaat niet uitgegeven worden.

Stappenplan

Stap 1. Login op cPanel.

Stap 2. Klik op SSL/TLS Status onder de categorie Beveiliging.

Stap 3. Je ziet nu een overzicht van domeinen en subdomeinen en welke wel of niet SSL hebben via AutoSSL. Je kan hier ook domeinen uitzonderen van de AutoSSL check, standaard worden alle domeinen meegenomen in de controle.

Stap 4. Klik op Run AutoSSL.

Stap 5. AutoSSL zal nu zijn check uitvoeren, officieel staat hier max 24 uur voor in de praktijk zal de check vaak met een klein uur klaar zijn en zijn je domeinen en subdomeinen van AutoSSL certificaten voorzien.

Lees ook: Wat zijn DNS-records?

Cloudpakketten

Klanten met een cloud pakket hebben zelf de mogelijkheid om AutoSSL te laten draaien. Zie hiervoor het artikel Hoe draai ik AutoSSL op mijn Cloud.

Dit kennisbank artikel is voor het laatst bijgewerkt op: 30 juli 2018