Wat te doen als je website gehackt is?

We vinden het altijd vervelend om een webhosting account tijdelijk te moeten blokkeren. We begrijpen dat dit ook voor jou gevolgen heeft, je site is immers niet meer bereikbaar. Helaas zijn we in veel gevallen genoodzaakt om dit te doen om zo ver overlast op onze servers tot een minimum te beperken.

De snelste manier om weer online te komen is door de volgende stappen te doorlopen:

1. Neem contact met ons op zodat we de blokkade voor je verwijderen. We zullen bij dit proces dan ook je public_html hernoemen naar public_bak om verdere schade te voorkomen.
  2. Wijzig alle wachtwoorden van je webhostingpakket (cPanel gegevens, database wachtwoord, inloggegevens van de website, FTP-gebruiker gegevens etc)
  3. Verwijder alles binnen de webruimte (public_bak). Vaak host je meerdere domeinen op 1 pakket, alles wat onder dit pakket valt kun je als 'verloren' beschouwen. Ze hebben immers 1 van je domeinen kunnen infecteren, op die manier kunnen ze ook bij alle andere domeinen onder je pakket komen
  4. Zet een schone back-up terug op de webruimte. Hiervoor kun je, afhankelijk van de server, de optie AutoBackup of R1Soft in cPanel gebruiken: Hoe herstel ik een back-up van mijn website met AutoBackup? / Hoe herstel ik een back-up met R1soft?. Plaats de back-up in de public_bak map.

Let op!
    Hou er wel rekening mee dat wij maar back-ups van 7 dagen bewaren en het kan zijn dat de hack in al onze back-ups kan zitten. Indien mogelijk, gebruik dan een eigen gemaakte back-up (die je lokaal hebt staan).

5. Indien de webruimte opgeschoond is kun je de public_bak map weer hernoemen naar public_html .
  6. Update je CMS versie en alle geïnstalleerde plug-ins naar de laatste versie
  7. De website is nu weer bereikbaar en alles binnen je website is up2date.

Let op! Je kunt eventueel ook ons je website laten opschonen. Hiervoor hebben we een schoonmaakservice. Meer informatie hierover vind je in het artikel Hoe werkt de schoonmaakservice?