Hulp nodig? Wij helpen graag

Hoe test ik de snelheid van mijn website?

De laadtijd van je website laat zien hoe snel je website is. Bij een te hoge laadtijd is de kans groot dat jouw bezoekers je website verlaten. Om erachter te komen wat de oorzaak van de hoge laadtijd is, voer je een snelheidstest uit met de gratis tool van Pingdom.

Belangrijk

  • De tool die in dit artikel wordt gebruikt is niet door ons ontwikkeld. Wij kunnen daarom geen ondersteuning leveren voor deze tool.
  • De snelheid van je website is afhankelijk van verschillende factoren. Je meet de snelheid van je website op dat moment en elke test kan verschillende resultaten geven. De tool geeft enkel suggesties voor mogelijke verbeterpunten.

Stappenplan

Stap 1: Navigeer naar https://tools.pingdom.com.

Stap 2: Voer onder URL de website in die je wilt testen en selecteer onder Test from een van de Europese servers. Het is belangrijk dat je voor een van deze locaties kiest, omdat deze het dichtst bij Nederland liggen. De afstand tussen de testserver en onze servers beïnvloed de snelheid die gemeten wordt. Als je de wereldwijde website snelheid wil verbeteren kan je hiervoor gebruik maken van CloudFlare, een CDN tool waarbij de CloudFlare servers ook gebruikt worden om de website te hosten.

Lees ook: Ondersteunen jullie CDN?

Pingdom header image

Stap 3: Klik op Start test om de test te starten. Nadat de test is afgerond, krijg je een overzicht te zien met een samenvatting van de testresultaten.

Test samenvatting

Stap 4: Klik onder Performance insights op de tabbladen die een probleem aangeven. Per tabblad wordt aangegeven hoe je het probleem eventueel kan oplossen.

Stap 5: Scroll verder naar beneden totdat je File requests ziet. In de tabel staan alle bestanden die geladen worden tijdens het laden van de website. Je kan per bestand zien wat de grootte is en hoelang het laden ervan duurde. Dit helpt je om te bepalen welke bestanden zorgen voor een hoge laadtijd.

Tips

Als je veel afbeeldingen hebt is het verstandig om deze afbeeldingen te comprimeren. Dit kan je zelf doen voordat je de afbeeldingen upload naar je website. Mocht je een CMS als WordPress gebruiken, zijn er verschillende plugins beschikbaar die het comprimeren voor je kunnen doen. Lees ook ons artikel Hoe installeer ik WP Super Cache? om je WordPress-site een boost te geven.

Lees ookWordPress optimaliseren voor een snellere website

Dit kennisbank artikel is voor het laatst bijgewerkt op: 23 juli 2019

Heeft dit artikel je geholpen?

Status

Ga naar onze statuspagina voor een overzicht van recente storingen en onderhoud.

Openingstijden

Maandag — vrijdag 9:00 — 17:00