Hoe pas ik mijn WordPress domeinnaam aan?

Het kan iedereen gebeuren, je hebt een prachtige website gebouwd in WordPress, maar ineens krijg je een ingeving voor een nóg betere domeinnaam! Balen, je moet de installatie en posts helemaal opnieuw maken, of toch niet! Met een simpele plugin of kleine aanpassing kan je het domein of de locatie van je WordPress installatie aanpassen.

WordPress CLI

Wanneer je de WordPress URL wil aanpassen kan je dit doen via een klein aantal commando's die je invoert in de Terminal. Binnen enkele seconden is je WordPress domeinnaam aangepast!

Belangrijk: Via de terminal of SSH kan je zonder bevestiging wijzigingen uitvoeren aan je pakket, of zelfs alle data op je pakket verwijderen. Het is dus van belang dat je weet wat je doet wanneer je gebruik maakt van WordPress CLI via Terminal of SSH. Mocht je je hier niet aan willen wagen staat verderop in dit artikel een alternatieve methode met de Search & Replace WordPress plugin.

Lees ook: Hoe gebruik ik SSH?

Stappenplan WordPress CLI

Stap 1: Log in op cPanel, en ga naar Terminal. Je kan deze stappen eventueel ook via SSH uitvoeren.

Stap 2: Navigeer naar het pad waar je WordPress installatie staat. Dit doe je door het commando cd uit te voeren gevolgd door de map. Staat de WordPress installatie bijvoorbeeld in public_html voer je uit:

cd public_html

Als je nu een foutmelding krijgt is het pad niet correct. Controleer het pad in cPanel bij Domains. Als je [username@server map]$ te zien krijgt is het gelukt en ben je aangekomen op de locatie die je hebt aangegeven.

Stap 3: Voer de aanpassing uit. Wil je de WordPress URL aanpassen? Voer dan het volgende commando in:

wp search-replace 'oudeurl.extensie'  'nieuweurl.extensie'

Hierbij vervang je oudeurl.extensie door je oude domeinnaam met de extensie erachter, en nieuweurl.extensie door je nieuwe domeinnaam met de extensie erachter.

Let hierbij goed op dat je dit commando precies overneemt! Een slash meer of minder kan je website beschadigen.

Stap 4: Controleer of de website zichtbaar is op de nieuwe URL. Is de site correct zichtbaar? Hoera! Is dit niet het geval? Neem contact op met support@neostrada.nl en geef aan bij welke stap in deze handleiding je vastliep!

Search & Replace Plugin

Search & Replace plugin logo

Met de plugin Search & Replace kan je de WordPress URL aanpassen. Ook de WordPress installatie verplaatsen naar een andere map wanneer je bijvoorbeeld domein.extensie/wp gebruikt is met deze plugin mogelijk.

Belangrijk: In dit artikel gebruiken we de Search & Replace plugin. Hoewel we deze plugin kunnen aanraden leveren we hier geen support of garanties op. Voor meer informatie over de precieze werking, zie de documentatie van de Search & Replace plugin.

Stappenplan Search & Replace

Stap 1: Installeer de plugin.

Lees ook: Hoe installeer ik een WordPress plugin?

Stap 2: Ga binnen WordPress naar Tools, en vervolgens Search & Replace.

Stap 3: Maak een backup van je database met het knopje Create SQL File, dit staat onder het kopje Backup Database. Sla dit bestand op een veilige locatie lokaal op.

Search & replace Backup database

Stap 4: Voer de gewenste aanpassing aan in het kopje Search & Replace. Vul hier de oude en nieuwe URL in, en selecteer alle tabellen met het knopje Select all tables

Search & Replace

Stap 5: Voer een Dry Run uit, hierbij zie je wanneer je op Details klikt welke aanpassingen gemaakt gaan worden. Controleer deze wijzigingen, en maak zo nodig wijzigingen aan de instellingen. Het is belangrijk om voordat je de wijziging permanent maakt, deze wijzigingen te controleren.

Search & Replace details

Stap 6a (Optioneel): Je kan er voor kiezen om dit ook weer los te exporteren als SQL bestand in plaats van direct te activeren door Export SQL file with changes te selecteren.

Stap 6b: Als alle wijzigingen kloppen, haal het vinkje bij Dry Run weg, vink je Save changes to Database aan en voer de daadwerkelijke wijziging door.

Stap 7: Controleer of de website werkt. Zie je een pagina met index of / zoals in het screenshot, dan zijn stap 8 tot en met 11 van toepassing. Zie je een werkende website? Hoera, het is gelukt!

Index of /

Stap 8 (Alleen bij Index of / van toepassing): Log in op cPanel, en ga naar Bestandsbeheer. Je kan deze stap ook via FTP uitvoeren.

Stap 9 (Alleen bij Index of / van toepassing): Ga naar de map waarin je WordPress installatie staat. Voor het hoofddomein van je pakket is dit public_html. Mocht je niet weten in welke map de website staat kan je dit zien via Domeinen in cPanel. Belangrijk: Schakel de zichtbaarheid van .dotfiles (systeembestanden) in door rechtsboven Instellingen te selecteren, en het vinkje te plaatsen bij deze optie.

Dotfiles

Stap 10 (Alleen bij Index of / van toepassing): Verplaats de inhoud van de map naar de locatie waar de site moet komen te staan. Heb je bijvoorbeeld public_html/wp als originele locatie, verplaats je de inhoud van de map naar public_html.

Stap 11 (Alleen bij Index of / van toepassing): Controleer of de website nu goed werkt. Werkt alles naar behoren? Hoera! Heb je toch problemen? Contacteer support@neostrada.nl, en geef aan bij welke stap van dit artikel je vastliep.

Dit kennisbank artikel is voor het laatst bijgewerkt op: 18 juli 2019