Hoe maak ik een extra WordPress gebruiker aan?

Wanneer je bijvoorbeeld met zijn tweën aan een website wilt werken is het makkelijk om een extra admin user aan te maken. Dit kan via het Dashboard van WordPress zelf of via de WordPress CLI (Command Line Interface).

WordPress Dashboard

Via het WordPress dashboard kan je gemakkelijk een nieuwe gebruiker aanmaken en een rol geven.

Stap 1. Navigeer naar jouw WordPress dashboard.

Stap 2. Klik aan de linker zijde op Gebruikers.

Stap 3. In de opties die verschijnen klik je op Nieuwe toevoegen.

Stap 4. In dit nieuwe scherm/menu kan je de gebruiker aanmaken. Hierbij zijn de velden Gebruikersnaam en E-mail verplicht. Vul de informatie in naar wens.

Stap 5. Als laatste optie kan je de rol van de gebruiker selecteren. Wanneer de nieuwe gebruiker volledige rechten krijgt kies je voor Beheerder.

Stap 6. Klik op de knop Nieuwe gebruiker. Hoera, de gebruiker is aangemaakt!

WordPress CLI

Een andere optie is om een extra user aan te maken via de WordPress CLI.

Belangrijk: Via de terminal of SSH kan je zonder bevestiging wijzigingen uitvoeren aan je pakket of zelfs alle data op je pakket verwijderen. Het is dus van belang dat je weet wat je doet wanneer je gebruik maakt van WordPress CLI via Terminal of SSH. Tevens is het belangrijk dat de WP-CLI wel is geïnstalleerd op jouw cloud. Dit is enkel op onze shared hosting server standaard, niet op een VPS. Voor uitleg over het installeren van de WordPress CLI verwijzen we je graag naar wp-cli.org

Stap 1. Log in op cPanel, en ga naar Terminal. Je kan deze stappen eventueel ook via SSH uitvoeren.

Lees ook: Hoe gebruik ik SSH?

Stap 2. Navigeer naar het pad waar je WordPress installatie staat. Dit doe je door het commando cd uit te voeren gevolgd door de map. Staat de WordPress installatie bijvoorbeeld in public_html/wp voer je uit:

cd public_html/wp

Als je nu een foutmelding krijgt is het pad mogelijk niet correct. Controleer het pad in cPanel bij Domains. Als je [username@server map]$ te zien krijgt is het gelukt en ben je aangekomen op de locatie die je hebt aangegeven.

Stap 3. Maak een nieuwe gebruiker aan. De gebruikersnaam en het emailadres mogen niet al in gebruik zijn. Je kan hiervoor het volgende commando gebruiken:

wp user create gebruikersnaam email@domein.extensie --role=administrator

Het stukje gebruikersnaam vervang je met jou gewenste gebruikersnaam en het emailadres komt in plaats van email@domein.extensie, dit mogen geen bestaande gebruikergegevens zijn. Als je een foutmelding te zien krijgt moet je stap 1 nogmaals uitvoeren nadat je het pad van het domein hebt gecontroleerd.

Stap 4. Na aanmaken van de user krijg je zoiets als het volgende te zien:

Succes: Created user [nummer]

Password: [wachtwoord]

Het systeem maakt automatisch een wachtwoord aan, kopieer en bewaar deze goed. Na het inloggen op het nieuwe account zou je het wachtwoord kunnen wijzigen.

Gefeliciteerd, de nieuwe user is aangemaakt en klaar voor gebruik!

Dit kennisbank artikel is voor het laatst bijgewerkt op: 2 maart 2020